Η Ουρουγουάη βρήκε γκολ τόσο από τον Λουίς Σουάρες όσο και από τον Έντινσον Καβάνι (ο δεύτερος παίκτης της που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα, με πρώτο τον… Σουάρες) και με το 3-0 επί της Ρωσίας, εξασφάλισε την πρωτιά του 1ου ομίλου της διοργάνωσης.
Η “σελέστε” διατήρησε απαραβίαστη την εστία της και στο 3ο παιχνίδι του ομίλου και πηγαίνει στα νοκ άουτ με την ψυχολογία στα ύψη, με τους οικοδεσπότες να αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά σοβαρό αντίπαλο και να λυγίζουν, παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 36′ λόγω αποβολής του Ίγκορ Σμολνίκοβ.
Τα τρία πράγματα που μάθαμε:
1. Ο ΣΟΥΑΡΕΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Ο Λουίς Σουάρες δεν έκανε καλή χρονιά φέτος, ο Έντινσον Καβάνι έκανε. Οι δύο τους συνθέτουν την πιο επικίνδυνη γραμμή κρούσης για πολλοστή διοργάνωση, ωστόσο ένας από τους δύο έχει προβάδισμα έναντι του άλλου στα πάντα. Στις πρώτες πάσες, στην προσμονή για κάτι, στο αποτέλεσμα. Ο Σουάρες είναι αυτός που ηγείται της επίθεσης της “σελέστε”, με τον Καβάνι δεύτερο στην ιεραρχία. Δεν φάνηκε μόνο από το γκολ του επιθετικού της Μπαρτσελόνα με φάουλ στο 10ο λεπτό, αλλά από όλη την έκβαση του αγώνα και πώς ήταν αυτός που έψαχναν περισσότερο από όλους.
Σε 98 εμφανίσεις με την εθνική Ουρουγουάης, ο 30χρονος επιθετικός έφτασε τα 53 γκολ, ενώ έχει και 20 ασίστ. Αυτό ήταν το 7ο τέρμα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με συνέπεια να χρειάζεται ακόμα ένα για να πιάσει τον αρχισκόρερ της “σελέστε” στη διοργάνωση, Όσκαρ Μίγκες, με 5 γκολ το 1950 και 3 γκολ το 1954.
2. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Μπορεί να έμεινε με παίκτη λιγότερο στο 36′ λόγω της αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Ίγκορ Σμολνίκοβ, ωστόσο στο πρώτο ημίωρο η Ρωσία πρόλαβε να δεχθεί δύο τέρματα και να αποφεύγει ένα τρίτο σε τετ α τετ του Ρομπέρτο Μπεντανκούρ με τον Ίγκορ Ακινφέεβ. Μπορεί στα πρώτα δύο παιχνίδια να σημείωσε οκτώ τέρματα, ωστόσο στο πρώτο δύσκολο τεστ η ομάδα του Σεργκέι Τσερτσέσοβ όχι απλώς λύγισε, αλλά δίπλωσε από τη διαφορά δυναμικότητας με τον αντίπαλο.
Οι διοργανωτές είχαν μόλις μία τελική προσπάθεια στο 1ο ημίχρονο, ενώ αναπόφευκτα, μετά από την είσοδο του Μάριο Φερνάντες (αμέσως μετά από την αποβολή) και του Ντάλερ Κουζιάεβ στην ανάπαυλα, θωρακίστηκε η άμυνα με στόχο να μην σημειώσει κι άλλα γκολ, όχι για να κυνηγήσει κάτι από αυτό το παιχνίδι.
3. Ο ΤΑΜΠΑΡΕΣ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παρότι η Ουρουγουάη αποτελεί μία ομάδα με τον ίδιο κορμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ο Όσκαρ Ταμπάρες δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα και ακόμα και να πειράξει λίγο τη διάταξη. Ο Λούκας Τορέιρα, το πιο μεγάλο ταλέντο της χώρας, αγωνίστηκε από την αρχή στη βάση του κέντρου και όσο είχε έντεκα αντιπάλους, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Στη συνέχεια ήταν προφανώς ότι δεν θα δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα. Το έτερο μεγάλο ταλέντο της χώρας, ο Ροντρίγκο Μπεντανκούρ, αγωνιζόταν ως κρυφός κυνηγός έχοντας αρκετούς χώρους μπροστά του και μάλιστα έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για γκολ.
Οι Χιορχιάν ντε Αρασκαέτα, Κάρλος Σάντσες, Μάξι Περέιρα, Ματίας Βεσίνοκαι Ναϊτάν Νάντες που θα μπορούσαν να αρχίσουν στην ενδεκάδα, κάθισαν στον πάγκο και έθεσαν υποψηφιότητα για τα νοκ άουτ. Ο 71χρονος τεχνικός θα τους έχει υπ’όψιν με αρκετές πιθανότητες, αφού πλην των δύο της επίθεσης και των δύο της άμυνας (Ντιέγκο Γκοδίν, Χοσέ Χιμένες) και του Φερνάντο Μουσλέρα στο τέρμα, οι υπόλοιπες θέσεις είναι προς διεκδίκηση κι αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Γήπεδο: “Βόλγκογκραντ Αρένα” (Βόλγκογκραντ) Διαιτητής: Ουιλμάρ Ρολντάν (Κολομβία) Βοηθοί: Αλεξάντερ Γκουσμάν (Κολομβία), Κριστιάν ντε λα Κρους (Κολομβία) Τέταρτος διαιτητής: Ρικάρντο Μοντέρο (Κόστα Ρίκα) ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Κοάτες, Γκοδίν, Κάσερες, Τορέιρα, Νάντες (73′ Ροντρίγκες), Μπεντανκούρ (62′ Ντε Αρασκαέτα), Λασάλτ, Σουάρες, Καβάνι (90+3′ Γκόμες) ΡΩΣΙΑ: Ακινφέεβ, Σμολνίκοβ, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοβ, Ζόμπνιν, Γκαζίνσκι (46′ Κουζιάεβ), Σαμέντοβ, Αλ. Μιραντσούκ (60′ Σμολόβ), Τσερίσεβ (38′ Φερνάντες), Τζιούμπα Γκολ: 10′ Σουάρες, 23′ αυτ. Τσερίσεβ, 90′ Καβάνι Κίτρινη κάρτα: 59′ Μπεντανκούρ / 9′ Γκαζίνσκι, 28′ Σμολνίκοβ Κόκκινη κάρτα: 36′ Σμολνίκοβ Θυμηθείτε το live του αγώνα |
Η βαθμολογία του 1ου ομίλου
1. Ουρουγουάη (5-0) 9
2. Ρωσία (8-4) 6
3. Αίγυπτος (2-5) 1
4. Σαουδική Αραβία (1-7) 1
Photo credits: AP Photo/Rebecca Blackwell, Martin Meissner, Efrem Lukatsky
sport24.gr